Lokale gesprekken

LSA pleit al jaren voor buurtrechten. Dit krijgt in de praktijk steeds meer voet aan de grond. Denk bijvoorbeeld aan het Right to Challenge dat opgenomen is de Wet maatschappelijke ondersteuning. En aan experimenten met zeggenschap over en toegang tot geld. Een mooie ontwikkeling die wij aanjagen en waarvan we de implementatie in de praktijk onderzoeken. Daarom faciliteren we zes stadsbijeenkomsten over de zes buurtrechten en starten we een Living Lab.

Gesprekken over rolverdeling

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOp zes verschillende plekken in het land faciliteren we met Nies Medema van Jonge Sla stadsbijeenkomsten over de zes buurtrechten. Tijdens deze 6 x 6 bijeenkomsten praten bewoners en gemeenten over hun wisselende rollen. Bewoners nemen steeds meer taken over van gemeenten en gemeenten krijgen nieuwe taken door de decentralisaties. Er ligt dus een takenpakket waarvoor gemeenten zich verantwoordelijk voelen en waar bewoners deels de verantwoordelijkheid voor (willen) nemen. Wie pakt welke rol? Daar zoeken we een antwoord op tijdens deze 6 x 6 bijeenkomsten.

De bijeenkomsten vinden plaats in het najaar van 2016. Inmiddels hebben bewoners en gemeente van Amsterdam, Amersfoort en Arnhem al toegezegd een stadsbijeenkomst te organiseren.

Bewonerszorginitiatieven

Steeds meer bewoners organiseren zorg en ondersteuning in hun eigen wijk. Gemeenten zoeken naar manieren om het ontstaan van deze bewonerszorginitiatieven te faciliteren, bijvoorbeeld met het Right to Challenge. Aanbieders van zorg en welzijn zoeken manieren om aan te sluiten bij deze lokale energie. Daarom organiseert LSA in samenwerking met Movisie en Vilans het Living Lab. Living Lab is een gesprek tussen bewonersgroepen en lokale partners over ervaringen, inzichten, succesfactoren en knelpunten. Het biedt kennis en handvatten om de samenwerking te verbeteren en samen ambities te realiseren.

Drie bewonerszorginitiatieven en hun lokale partners maken deel uit van het Living Lab. De kennis die zij met elkaar delen, maken we openbaar op www.lsabewoners.nl. Het Living Lab is in opdracht van ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) tot stand gekomen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s