1. Professionele samenwerking

Professioneel samenwerken gaat over de manier waarop je samenwerkt; of je nu vrijwilliger, ambtenaar, bestuurder of werknemer bij een maatschappelijke organisatie bent. Professionele samenwerking tussen overheid of andere organisaties en initiatiefnemers is onmisbaar voor een succesvol bewonersinitiatief. Van beide kanten vraagt dat inspanning. Allereerst betekent het dat je dezelfde taal spreekt en oog en begrip hebt voor elkaars positie en belangen. Het is belangrijk om je in te leven in de ander. Een professionele samenwerking houdt ook in dat je met elkaar omgaat als gelijkwaardige en serieuze partners en dat je betrouwbaar bent. Afspraken worden nagekomen, resultaten worden inzichtelijk gemaakt. Professionaliteit verwachten van de één betekent ook dat je zelf professioneel moet zijn. Wederkerigheid is dus het sleutelwoord.


Kennisbank Begrijpelijke Taal, NWO
Onderzoek naar begrijpelijkheid van documenten
jip en janneke taalEen veel gehoorde klacht van bewoners is dat ze de taal van de overheid en het bedrijfsleven niet snappen. Het is te moeilijk, te vaag of te omslachtig. De overheid maar ook verzekeraars, ziekenhuizen en banken investeren  in het begrijpelijk maken van hun teksten. Om daarbij te helpen heeft NWO de Kennisbank Begrijpelijke Taal gemaakt. Deze kennisbank bundelt alle onderzoeken naar en publicaties over de begrijpelijkheid van tekst. De gemeente Amsterdam en de gemeente Zwolle zijn hier al flink mee aan de slag.

Buurtcontracten, Eindhoven
Gelijkwaardigheid vastleggen in afspraken
DSC_0500In Eindhoven heeft de gemeente Buurtcontracten afgesloten. In deze contracten staat wat elke organisatie waar en wanneer gaat doen. De bewonersorganisaties in de wijken waarover deze contracten worden afgesloten, spelen een rol in de voorbereiding ervan. Ook beslissen de bewoners mee over de manier waarop de Buurtcontracten gevolgd worden. Het doel van deze contracten is het bundelen van de acties in de wijk. Voor bewoners zorgen deze contracten en het meebeslissen daarover oor meer betrokkenheid en meer invloed op hun buurt. Bekijk ook dit filmpje ‘Buurtcontracten Eindhoven’.

Checklist ‘professionele samenwerking’
Do’s gebundeld tot een checklist

  1. Benader elkaar als partner.
  2. Werk samen op basis van gelijke belangen.
  3. Maak gebruik van kennis van de wijk.
  4. Maak duidelijk wat je wilt.
  5. Maak je vrijwilligersinzet zichtbaar in maatschappelijke waarden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een ‘Beursvloer’.
  6. Sluit een partnerschap met je gemeente om hen te helpen met de cultuuromslag naar een participerende organisatie.
  7. Houd elkaar op de hoogte.
  8. Maak een overzicht van je partners.
  9. Altijd doorgaan, ook al is de weg nog lang en kronkelig.

Op basis van deze checklist is de Bewonersdeal gesloten om hiermee aan de slag te gaan.

Do

Denk aan specialistische kennis en expertise bij het starten van  een bewonersorganisatie.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s