10. Samen leren

Steeds meer mensen zien de waarde van bewonersinitiatieven. En het aantal organisaties van bewoners die zich actief inzetten voor hun eigen leefomgeving en lokale gemeenschap blijft groeien. We zijn goed op weg naar een samenleving waarin de kracht van bewonersinitiatieven benut wordt. De punten op deze agenda maken echter duidelijk dat we er nog niet zijn. We moeten leren hoe we op de genoemde onderwerpen beter kunnen samenwerken. Daarbij leren actieve bewoners van elkaar en van ambtenaren en andere professionals. Ook die ambtenaren en professionals leren van elkaar en ze leren nog meer van actieve bewoners. Door samen te leren zullen we samen innoveren. Samen werken we aan een samenleving waar de kracht van bewonersinitiatief benut wordt.


‘Tophits voor een succesvolle leeromgeving’
Toolkit voor lokale professionals die werken in de wijk
DSC_0700Samen leren betekent ook dat professionals moeten leren hoe zij bewoners kunnen helpen actief te worden en te zijn in hun wijk. Daarom hebben de Nieuwe BV en Learn for Life een toolkit ontwikkeld voor lokale professionals. De toolkit is een centrale plek waar informatie voor wijk- en buurtprofessionals bij elkaar gebracht wordt. Deze is digitaal en op papier beschikbaar en bevat onder andere goede voorbeelden en manieren om projecten op te zetten voor wijkbewoners. De toolkit is gefinancierd door het ministerie van BZK en via www.lflplatform.net te downloaden.

BewonersBedrijf Crabbehoeve, Dordrecht
Bewoners leren gemeente op hun handen zitten
Opening Crabbehoeve 27 mei 2015 (10)In Dordrecht blaast het BewonersBedrijf Crabbehoeve een leegstaande kleuterschool nieuw leven in. Zij huren het pand van de gemeente en verhuren het aan andere partijen. Het bestuur van Crabbehoeve heeft na stevig onderhandelen de gemeente ervan overtuigd op hun handen te zitten. En dat is moeilijk, want de gemeente is gewend om bewoners te vertellen hoe het moet. Maar hier in het Dordrecht heeft het een duurzaam bedrijf van en voor bewoners opgeleverd met een enorme impact in de wijk. Een mooie les van bewoners aan de gemeente: de tijd is voorbij dat de overheid bedenkt wat goed is voor de bewoners.

Do

Ambtenaren uitlenen aan actieve bewoners en maatschappelijke initiatieven.
Deel ook je mislukkingen en leer daarvan.

Advertentie