Aan het woord: Mark Molenaar

Mark Molenaar NOVIn ‘Aan het woord’ vragen wij bewoners en beleidsmakers waarom zij de BewonersAgenda onderschrijven. Vandaag: Mark Molenaar, werkt bij NOV (Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk). 

Waarom heeft NOV de BewonersAgenda onderschreven?
Vrijwillige inzet is een drijvende kracht van bewonersinitiatieven, maar de vaak hybride organisatievorm laat zien dat de wettelijke realiteit niet aansluit bij de maatschappelijke realiteit. Daar ligt een mooie taak voor de politiek. Veel van de onderwerpen van de BewonersAgenda zijn ook de onderwerpen van leden van Vereniging NOV. Alle reden dus om de BewonersAgenda te onderschrijven.

Welk agendapunt spreekt je het meest aan?
Dat zijn er drie: Toegang tot geld, Open overheid en passende wet- en regelgeving. Hoe je het ook wendt of keert, in onze maatschappij heb je geld nodig. Vrijwilligerswerk is niet gratis. Wat je als laatste kunt gebruiken, is een overheid met een onduidelijke agenda en veel afstand tot mensen. Andersom mag je diezelfde openheid van initiatieven verwachten. Samen kunnen je dan bouwen aan een realistisch perspectief zonder andere partijen tekort te doen. We moeten het samen doen. En als je het dan samen wilt doen, dan moet je ook samen de rek in de regels zoeken, in plaats van de beperking. Niets frustrerender dan een misplaatste regel die zaken onmogelijk maakt.

Wie of welke organisatie zou volgens jou de BewonersAgenda ook moeten onderschrijven?
Ik mis het bedrijfsleven en fondsen, zoals MKB Nederland en MVO Nederland. Ik mis ook vrijwilligerscentrales.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s