Zelfgekozen ondersteuning, inzicht en professionele samenwerking

Regels werken een BewonersBedrijf vaak tegen in plaats van mee en je moet heel creatief zijn om de rek erin te vinden. Daarom hebben wij de BewonersAgenda opgesteld. Actieve bewoners geven hierin aan wat zij nodig hebben om hun mooie werk uit te kunnen blijven voeren. En roepen op tot meer begrip en samenwerking tussen alle partijen.

141115_170_LBD2014_LR‘Een bewonersinitiatief moet aan dezelfde eisen voldoen als een commerciële partij bij het aanvragen van financiering. Daar wringt voor mij de schoen,’ zei een bestuurslid van een BewonersBedrijf. Om een pand te kopen, wilden zij een lening afsluiten. Maar een bewonersgroep een lening verstrekken bleek nog niet zo makkelijk. Ook de gemeente werkte niet mee. Die wilde  het leegstaande pand alleen maar kwijt tegen een marktconforme verkoopprijs, die de bewoners niet op konden brengen. Tegen dit soort obstakels lopen BewonersBedrijven voortdurend aan.

Serieuze partner

Bewonersgroepen voeren taken steeds vaker samen met de gemeente uit of nemen taken over. Dan is het belangrijk dat de samenwerking professioneel is. Dat beide partijen hun afspraken na komen bijvoorbeeld. Maar ook dat bewoners een serieuze gesprekspartner zijn. Dat gemeenten niet akkoord vragen op een plan dat er al ligt maar samen optrekken en vanaf het begin gesprekken organiseren met bewoners om samen tot een plan te komen. Of geef bewoners de ruimte een plan in te dienen. Zij weten het best wat hun wijk nodig heeft. Actieve bewoners zitten vol goede ideeën die zij graag delen. Neem deze plannen dan ook serieus.

Bewoners die taken overnemen, hebben ook inzichten cijfers en processen nodig. Hoe gaat een aanbesteding? Wie heeft de opdracht nu en hoe lang loopt dat contract nog? Wanneer kunnen wij meedoen aan een aanbesteding en wat zijn daar de eisen voor? Wat is het groen budget voor deze wijk? Allemaal vragen waar actieve bewoners een antwoord op willen, voordat zij een taak kunnen overnemen. Het is daarom belangrijk voor gemeenten om deze informatie inzichtelijk en begrijpelijk te maken. Met deze informatie zijn bewoners beter in staat hun wijk te verbeteren.

Zelfgekozen ondersteuning

John Voermans 33 KNHM ISA Hengelo EnschedeSoms is het moeilijk om ideeën om te zetten in een duurzaam en toekomstbestendig plan. In dat geval moeten bewoners kunnen kiezen wie hen daarbij helpt. Aangewezen kwartiermakers, participatiemakelaars en aanjagers komen met de beste bedoelingen, maar nemen te vaak een initiatief helemaal over. Actieve bewoners hebben behoefte aan de juiste ondersteuning zonder dat hun initiatief overgenomen  wordt: zelfgekozen ondersteuning.

Inzicht in budgetten, een serieuze samenwerkingspartner en zelfgekozen ondersteuning zijn enkele zaken waar actieve bewoners behoefte aan hebben. Deze en nog meer komen terug in de 10 punten van de Bewoners Agenda. Het is een reactie op de Agenda Stad, een initiatief van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu. De bedoeling ervan is om aandacht te besteden aan belangrijke onderwerpen die in meerdere steden spelen en dat steden samen gaan werken aan innovatie op die onderwerpen.

Deze blog verscheen eerder op www.sociaalweb.nl/blogs/zelfgekozen-ondersteuning-inzicht-en-professionele-samenwerking

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s